Quina diferència hi ha entre el model sostenible i el regeneratiu

A La Musona, parlem molt de sostenibilitat perquè estem compromesos a continuar construint un model de negoci que per damunt de tot respecti als animals, les persones i el medi ambient. 

Tanmateix, aspirem a implementar un model regeneratiu perquè creiem que encara seria més respectuós. Mentre que la sostenibilitat garanteix la neutralitat en les emissions del diòxid de carboni, el model regeneratiu afavoreix la biodiversitat de l’entorn i augmenta considerablement la fertilitat del sòl i la seva capacitat de fer front al canvi climàtic i la sequera.

Aquest tema pot arribar a ser una mica confós, per això hem pensat a dedicar un article del blog a posar aquesta informació al teu abast. 

Som-hi!

Què és exactament el model regeneratiu?

Es tracta d’un enfocament totalment oposat als models tradicionals que se centren en l’explotació i l’esgotament dels recursos. A més també té algunes diferències amb el model sostenible, el qual se centra a minimitzar l’impacte negatiu en el medi ambient i en la gestió eficient dels recursos.

El model regeneratiu té com a finalitat crear sistemes, estructures i metodologies que tenen la capacitat de restaurar, renovar i regenerar els recursos dels quals disposa la naturalesa. És a dir, ja no estem parlant de minimitzar l’impacte sinó de generar un impacte positiu.

Imitem la saviesa de la naturalesa

Un model regeneratiu es basa en sistemes naturals que funcionen de manera cíclica, com per exemple pasturar ovelles entre vinyes per millorar la fertilitat dels sòls de forma natural i ajuda a mantenir una coberta vegetal homogènia o la plantació de flors entre els cultius per a afavorir la biodiversitat. 

Són processos perfectes en què no hi ha malbaratament de recursos i on les restes o sobrants es converteixen, de manera orgànica, en nutrients o punts de partida per a nous processos.

Utilitzant la naturalesa com a inspiració, aconseguim construir solucions beneficioses a llarg termini, o dit d’una altra manera, tornem a les arrels amb una mirada renovada.

Com es du a terme el model regeneratiu?

El model regeneratiu se sustenta en diversos principis fonamentals:

 

  • Rotació de pasturatge: Els animals es mouen lliurement a través de diferents camps, permetent que la vegetació es regeneri i evitant la sobreexplotació de les pastures.
  • Diversitat d’espècies: Contribuint al naixement d’una varietat de plantes i animals a l’ecosistema i ajudant a la salut del sòl i la biodiversitat.
  • Cobertura vegetal: Es manté una cobertura vegetal adequada a la terra que ajuda a prevenir l’erosió que els nostres propis animals provoquen al seu pas, i també a retenir la humitat.
  • No hi ha químics: Es minimitza a zero l’ús de fertilitzants i pesticides, i es busca reduir al màxim l’impacte ambiental de la nostra activitat. 
  • Salut del sòl: pràctiques que augmenten la matèria orgànica al sòl, com el compostatge i la incorporació de fems, cosa que en millora la fertilitat i la capacitat de retenció d’aigua.

Fem camí cap a una petjada de carboni positiva

El camí és llarg quan parlem d’aquests dos conceptes, però ser conscients que ens queda recorregut forma part d’aquesta consciència sostenible que defensem.

A La Musona duem a terme la ramaderia extensiva, ja que tant les nostres vaques com els toros i les vedelles viuen en un terreny ampli on es poden moure lliurement i menjar de manera natural. A més, apliquem polítiques de sostenibilitat en tota la cadena de valor Tanmateix, sabem que ens queda camí per recórrer i estem en procés

I és que tota aventura comporta reptes, però no hi ha més satisfacció que anar superant-los a poc a poc. Observar, amb el temps, continuem avançant, fa que cada dia tinguem més empenta.

Esperem que segueixis al nostre costat per veure-ho tu també.

Compartir: